Geoteknik Rapor
Geoteknik Rapor genel tabir olarak statik ve dinamik deprem etkileri göz önünde bulundurulduğunda zemin modelini oluşturan zemin tabakalarını geometrik tasarım parametreleri ile tasarlayan ve mühendislik analizleri ile değerlendirmeleri öngörüldü rapor olarak ilişkilendirilir.
Kısaca bu rapor inşa edilecek ya da inşa edilmiş olan yapıların zemini hakkında detaylı değerlendirmenin ve mühendislik hesaplarının genel şekilde incelendiği bir rapordur. Orada binanın ve denge alanların temel taşımı gücü ve oturma hesabına ek olarak sıvılaşma analizi gibi değerlendirmeler raporun içerisinde yer alır.
Bu raporu hazırlayan firmalar güven çerçevesi içerisinde işlerini sürdürmeye devam eder. Geoteknik imalatlar adına detaylı şekilde hazırlanan uygulama projeleri adına öngörülen geoteknik rapor içerisinde derin temel zemin iyileştirme sistemi, iksa sistemi gibi pek çok sistemi içerisinde barındırır.
Geoteknik Rapor Nedir?
Geoteknik rapor nedir sorusuna ilişkin net bir yanıt için hazırlanmış olan projelerin daha iyi şekilde performans verebilmesi ve ölçüm sonuçlarını uzman tarafından hazırlanarak projeye dahil edilmesi için hazırlanan rapordur şeklinde cevap vermek mümkündür.
Statik ve dinamik deprem etkileri kapsamında hazırlanan geoteknik raporun içerisinde projeye ilişkin detaylar bulunur.
Geoteknik raporun bina ve benzeri yapıların çevresinde olan diğer yapılara ilişkin gerekli bilgilerin toplanıp ve diğer verilerin oluşturulduğu rapordur.
Geoteknik Raporda Neler Bulunur?
Geoteknik raporda neler bulunur sorusuna cevaben raporun içerisinde neler bulunduğunu aşağıda maddeler halinde vermek mümkündür.
- Planlanan projenin genel bilgileri
- Projenin kullanım amacı yapı boyutları gibi bilgiler
- İncelenmiş olan alanın konumu ve yüz ölçümü gibi bilgiler
- Arazi çalışmaları ve bölgede yapılmış olan deneyler hakkında detaylı açıklamalar
- Laboratuvar deneyleri adı altında gerçekleştirilen zeminin sınıflandırılması ve zemin parametreleri bilgisi
- İdealize zemin profili ve diğer geoteknik değerlendirmelerin genel bilgileri yer alır.
Bu geoteknik rapor sayesinde deprem yönetmeliğine ve güncel standartlara uygun olarak temel zemin tabanlarına ait geoteknik değerlendirmeler, incelemeler kolay ve usule uygun bir şekilde hazırlanır.
Geoteknik Raporunu Kim Hazırlar?
Geoteknik raporu kim hazırlar sorusu sık sorulan sorular arasında yer alır. Bu rapor binanın bulunduğu yerin zemin yapısına uygun olacak Temel yapı sistemini tasarlanması konusunda gerekli bütün bilgi ve beceriye sahip olan inşaat mühendisliği becerisine sahip geoteknik mühendisliği adı altında incelenir ve oluşturulur.
Geoteknik raporu geoteknik mühendislerin oluşturduğunu söylemek mümkündür. Raporu hazırlayacak mühendisin alanında uzman olması ve belli bir tecrübeye sahip olması oldukça önemlidir. Alanında uzman olan geoteknik mühendislerinin oluşturduğu rapor pek çok konuyu içerir.
Bu raporun hazırlanmasına ilişkin bütün bilgileri uzman tarafından toplanması ve oluşturulması gerekir. Sahip olunan veriler değerlendirildikten sonra rapor detaylı şekilde işlenerek hazırlanır. Konuya ilişkin yeni deprem yönetmeliği kapsamında zorunlu hale getirirler bu rapor geoteknik mühendisler ve inşaat mühendisleri tarafından oluşturulması mühimdir.
-
Asbest Analizi
-
Asbest Danışmanlık
-
Asbest Envanter Raporu
-
Asbest Sökümü
-
Bağımsız Asbest Denetleme
-
Asbest Ölçümü
-
Asbest Bertarafı
-
Gemilerde Asbest
-
Asbest Maruziyeti
-
Atık Bertarafı (Tehlikeli, Tehlikesiz)
-
Elektrik – Mekanik Projeler
-
Enerji Kimlik Belgesi
-
Kentsel Dönüşüm, Bina Yıkımları
-
Endüstriyel Yapılarda Yıkım
-
Akustik Raporu
-
Akustik Proje
-
Geoteknik Rapor
-
Zemin Etüdü
-
Güneş Enerjisi Proje ve Uygulama
-
Topraklama Projesi