Skip to main content

Asbest Ölçümü

Asbest Ölçümü yada asbest analizi insan ve çevre sağlığını korumak amacıyla yapılan bir işlemdir. Yönetmelik kapsamında istenilen bu analiz ve raporlar ortamda kanserojen maddelerin bulunup bulunmadığına ilişkin hususları belirler.

Kullanımı ve üretimi yasaklanan asbest türevlerinin ortamdan uzaklaşmak için bilinçli uzman ekiplere ihtiyaç duyulur.

Asbest Ölçümü - 2M Asbest

Asbest Ölçümü Nedir?

Asbest ölçüm nedir diye merak edenlere yanıt olarak bu ölçümün iki farklı şekilde yapıldığını söylemek mümkündür. Bunlardan ilki katı numunede asbest tür tayinidir. İkincisi ise havadaki lifsi toz konsantrasyonu tayinidir.

İlk asbest ölçümü metodu olan katı numunede asbest tür tayini için madde bölgede incelenir. En yaygın olarak belirlenmesi olan krizotil, krokidolit, amosit, antofillit, tremolit ve aktinolit gibi 6 türün bu metotta incelendiği görülür.

İkinci metot olan havadaki lifsi toz konsantrasyonu tayininde ise katı numunelerden ayrı olarak sadece İSGÜM tarafınca yetkilendirilen laboratuvar çalışanları tarafınca alınan numunelerin işlenmesi gerektiği bir ölçüm olarak bilinir.

Uçucu olarak bilinen asbest liflerinin, her nerede kullanılmış ise ortamı olarak örneklenmesi gerekir. Laboratuvar çalışanları tarafından örneklenen numune laboratuvara getirildikten sonra NIOSH 7400 standardına göre detaylı şekilde analiz edilir.

Asbest lifi sayımı ele alındığında, yaygın olarak kullanılmış olan asbestin söküm işlemleri sırasında yetkiler tarafından istenen bir ölçüm ve analiz çeşidi olduğunu söylemek mümkündür.

Bu hususta sadece İSGÜM tarafından yetkilendirilen laboratuvarların sunmuş olduğu raporların geçerliliği kabul görür.

Asbest Ölçümü Nasıl Yapılır?

Asbest Ölçümü Nasıl Yapılır? - 2M Asbest

Asbest ölçümü nasıl yapılır sorusuna cevap verilecek olursa, bu işlemde yürütülen iki farklı adım hakkında bilgi vermek mümkündür. Asbest ölçümü için ilk önce alanda maddenin bulunup bulunmadığına bakmak gerekir.

Bölgeden yetkili ekip tarafından alınan katı numunelerin analizini yapmak yeterlidir. Bu analizler için çeşitli işlemler ele alınır. Bu analiz işlemleri aşağıda maddeler halinde yer alır.

  • Polarize ışık mikroskobu
  • Taramalı elektron mikroskobu
  • Transmisyon elektron mikroskobu
  • Fourier transform ınfrared spektroskopisi

Analiz işlemlerinden sonra bölge yetkili ekip tarafından güvenli şekilde temizlenir.

Asbest ölçümü için ikinci adım ise bölgeden alınan hava numunesidir. Burada çalışanların kişisel maruziyetinin belirlenmesi önceliklidir. Alınan numune aşağıda yapılan analiz işlemlerine tabi tutulur.

  • Faz kontrast mikroskobu
  • Taramalı elektron mikroskobu
  • Transmisyon elektron mikroskobu

Yapılan analiz sonucunda çalışanların sekiz saatlik çalışma süresi var sayıldığında ne kadar lif konsantrasyonuna maruz kaldığı hesaplanır. Bu işlemler İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından yapılır.

Asbest Ölçümü Ve Numune Alma Hizmetleri

Asbest ölçümü ve numune alma hizmetleri kapsamında bölgenin detaylı şekilde incelenmesi için bölgede profesyonel ekibin çalışması gerekir. 

Hizmet doğrultusunda her bir adımın güvenli şekilde oluşturulması gerekir. Herhangi bir tehlikeye yer vermeden numunenin alınması, alınan numunenin ise korunaklı bir alanda saklanması gerekir. Numunelerin bulunduğu alanın işlem sonunda doğru adımlarla temizlenmesi gerekir.